- טיפול באמצעות אומנויות:
אומנות פלסטית, דרמה, תנועה, ביבליותרפיה

- טיפול פסיכולוגי

- הדרכת הורים

- ריפוי בדיבור (קלינאית תקשורת)

- ריפוי בעיסוק

- פענוח ציורי ילדים

- אבחונים דידקטיים ופסיכודידקטיים TOVA , MOXO

 

 


בהנהלת נירית כורך
MA טיפול באמצעות אומנויות ומדריכת הורים בשיטת
מיכל דליות (סופר נני)


 
קליניקות בפריסה ארצית בכל רחבי הארץ.

טיפול מסובסד למבוטחי קופות החולים

טלפון: 052-2896337

ראשי ישן

Loading imagesנירית כורך


מה זה טיפול באמצעות אומנויות ולמי הוא מתאים?


מה זו הדרכת הורים ולמי היא מתאימה?


מה מתאים יותר לטיפול בבעיה של הבן/בת שלי, טיפול באמצעות אומנויות או הדרכת הורים?

 

טיפול אצל קלינאי/ת תקשורת (ריפוי בדיבור)

 

טיפול אצל מרפא בעיסוק

מה זה טיפול CBT  /  טיפול קוגנטיבי התנהגותי ולמי הוא מתאים?

 

יעוץ טלפוני להורה – חינם

הורים רבים מתלבטים בשאלה האם הילד שלהם זקוק לטיפול? איזה סוג טיפול הוא המתאים ביותר לילד שלהם? טיפול רגשי פרטני, טיפול באומנות, טיפול קבוצתי, טיפול דיאדי, הדרכת הורים או שטיפול משפחתי.

איזה שיטה תהיה אפקטיבית ביותר:  טיפול באומנות, טיפול באמצעות בעלי חיים, טיפול בדרמה, טיפול במשחק, טיפול קוגנטיבי התנהגותי, טיפול דינמי. טיפול תרופתי, ומה ההבדל בין הטיפולים הללו? התשובות לחלק מהשאלות הללו קלות. ולחלק מורכבות.

אנסה לתת כללי מפתח שיעזרו לענות על חלק מהשאלות:

מרכיב ראשון שיכול לעזור בהחלטה האם כדאי לפנות לטיפול רגשי לילדים או לא, הוא מרכיב הזמן. בגדול, כאשר ילד סובל מבעיה מסוימת פרק זמן קצר. אפשר להמתין ולראות האם הבעיה נפתרת מעצמה. (ילד שמתקשה להיפרד מאימו בכניסה לגן, עשוי להתקשות בכך בתחילת השנה אך סביר להניח שכשבועיים לאחר תקופת החגים הוא יסתגל והבעיה תיפתר מעצמה). אך אם הבעיה נמשכת למעלה מחודשיים שלושה כדאי  לפנות לטיפול רגשי / טיפול באומנות או להדרכת הורים (הדרכת הורים  זה בתהליך קצר יחסית, הכולל כ –  5 פגישות)

מרכיב שני שיכול לסייע בהחלטה האם לפנות לטיפול רגשי לילדים או לא, הוא  עוצמת הסימפטום / עוצמת הסבל. רמת הסבל של ילד שפוחד מכלבים ולכן נמנע מלגעת ולהתקרב אליהם, פחותה מרמת הסבל של ילד שימנע מלהיכנס לרחוב או גן שעשועים בו הוא רואה שיש כלב.

כמו כן, רמת הסבל של ילד שפוחד מכלבים ולכן נמנע מלגעת ולהתקרב אליהם פחותה משל ילד שפוחד מצבע לבן ולכן פוחד להתקרב ולגעת בצבע זה, (כיוון שצבע לבן מופיע בשכיחות גבוהה יותר מאשר כלבים).

ילד שמתבייש בחברה, אך ביישנות זו עוברת לאחר רמת היכרות מסוימת, סובל פחות מילד שלא מצליח להתגבר על ביישנותו. בגדול, ככול שעוצמת הסימפטום / רמת הסבל גדולה יותר כך רצוי לפנות לטיפול רגשי לילדים או להדרכת הורים מהר יותר.

מרכיב שלישי  שיכול לעזור בהחלטה האם כדאי לפנות לטיפול באומנות או טיפול רגשי אחר, הוא בחינת סוג האירוע שגרם לשינוי (במידה וההורים יודעים מה הוא האירוע). אירועים נורמטיביים (אח חדש במשפחה / גן או בית ספר חדש / מעבר דירה / מילואים של האב) יכולים לגרום לרגרסיה ושינוי בהתנהגות אך סביר להניח, שלילד הבריא בנפשו תהיה  היכולת להתגבר על הקושי בכוחות עצמו. (אם הילד בכל זאת לא חוזר לעצמו  לאחר תקופה סבירה אפשר להיעזר בהדרכת הורים קצרה).

על אירועים פחות נורמטיביים או אירועים טראומטיים קשה להתגבר ללא טיפול: (גירושים קשים, מחלה קשה של הילד או אחד מבני המשפחה הקרובים, תאונה, אלימות, מוות, ניצול). במקרים כאלו כדאי בכל מקרה לפנות לטיפול רגשי לילדים,

במקרה של טיפול רגשי לטיפול בטראומה השיטה של טיפול באומנות/אומנויות נמצאה כיעילה ביותר.

לסיכום, כאשר לא ידוע מה הסיבה לשינוי בהתנהגות, או שהבעיה נמשכת זמן רב או שעוצמתה רבה, כדאי לפנות לטיפול רגשי לילדים או להדרכת הורים.

בדרך כלל, בשיחת יעוץ אחת (או שתיים) עם מטפלת ניתן יהיה לקבוע האם יש צורך בהדרכת הורים או בטיפול רגשי לילדים  ואיזה טיפול עדיף (לפעמים גם בשיחת טלפון ניתן להחליט האם צריך טיפול או לא. ואם יש איש מקצוע שאתם סומכים עליו ושנראה לכם אמין – מומלץ  להתקשר ולשתף אותו בהתלבטות שלכם).

מהו סוג הטיפול המתאים ביותר?

סוג הטיפול הרגשי המתאים ביותר יקבע בדרך כלל במהלך פגישת הייעוץ הראשונה.

ניתן לחלק את סוגי הטיפולים לשיטות שונות:

טיפול רגשי פרטני או קבוצתי

טיפול זה כולל עבודה עם הילד ללא הוריו.

טיפול דיאדי

כולל עבודה של הילד + אחד מהוריו לסירוגין (פגישה של  אם+ילד, פגישה של אב+ילד) ופגישות  של הדרכת הורים. בטיפול כזה עוסקים בעיקר ביחסים של הילד עם כל אחד מהוריו. בדרך כלל בטיפול זה משלב המטפל/ת גם טיפול באומנות

טיפול משפחתי

יכלול את כל בני המשפחה ויעסוק בדפוסים ובהתנהגויות של המשפחה, הטיפול יעסוק גם בקואליציות ותתי קבוצות במשפחה. לפעמים יעשה שילוב של טיפול רגשי פרטני לילדים.

הדרכת הורים

כוללת פגישות עם ההורים בלבד ולמעשה הילד/ילדים לא נחשף/נחשפים באופן ישיר לטיפול. לפעמים הדרכת הורים משלבת צפייה ישירה במשפחה (סופר נני) או עבודה עם וידאו וטלוויזיה במעגל סגור. הדרכת הורים הוא בדרך כלל תהליך קצר יחסית וממוקד (5 פגישות בממוצע) והיא מתאימה במקרים בהם אין צורך בטיפול רגשי.

טיפול תרופתי

במקרים קיצונים, וכאשר טיפול רגשי לילדים אחר אינו עוזר. ניתן לשקול טיפול תרופתי, או טיפול תרופתי שמשולב עם טיפול רגשי . טיפול תרופתי ניתן ע"י פסיכיאטר.

ניתן לשלב סוגים שונים של טיפולים רגשיים לילדים. רוב אנשי המקצוע יודעים להציע יותר משיטת טיפול אחת.

אחרי שהתקבלה ההחלטה שהטיפול המתאים הוא טיפול רגשי, או טיפול רגשי משולב, באיזה כלים כדאי לטפל?

בתחום הפסיכולוגיה קיימות שיטות טיפול רבות: טיפול באמצעות אומנויות, טיפול קוגנטיבי התנהגותי, טיפול דינמי ועוד. מה שיקבע בעיקר את מידת ההצלחה של הטיפול הוא איכות הקשר בין המטפל למטופל. אם הטיפול כולל הדרכת הורים, גם איכות הקשר בין המטפל להוריו חשובה ביותר.

הורים שבוחרים טיפול באומנות כאופציה המועדפת (תחת הקטגוריה של טיפול באומנות כלולים מספר סוגים של אומנויות). כדאי למצוא עבור הילד את הכלי שמתאים  לו ביותר, כלי שקל לו להתבטא דרכו ולעסוק בו, כלי אליו הוא נמשך באופן טבעי.

לילד שאוהב לצייר וליצור כדאי להתאים טיפול באמצעות אומנות פלסטית.

ילד  בעל דמיון שאוהב לשחק יוכל להנות ולהפיק את המרב מטיפול בדרמה תרפיה / טיפול במשחק / פסיכודרמה.

לילד שאוהב חיות אפשר להתאים טיפול באמצעות בעלי חיים.

ילד שאוהב לכתוב/לקרוא יוכל להפיק את המרב מטיפול בביבליותרפיה / דרמה תרפיה (הכוללת בתוכה עבודה עם טקסטים) וכדומה.