יעוץ טלפוני להורה – חינם
הורים רבים מתלבטים בשאלה האם הילד שלהם זקוק לטיפול? איזה סוג טיפול הוא המתאים ביותר לילד שלהם? טיפול רגשי פרטני, טיפול באומנות, טיפול קוגנטיבי התנהגותי, טיפול קבוצתי, טיפול דיאדי, הדרכת הורים או שטיפול משפחתי.
בתוך מגוון טיפולי האומנות איזה שיטה תהיה אפקטיבית ביותר: טיפול באומנות פלסטית, טיפול באמצעות בעלי חיים, טיפול בדרמה, טיפול במשחק, טיפול קוגנטיבי התנהגותי, טיפול דינמי. טיפול תרופתי, ומה ההבדל בין הטיפולים הללו? התשובות לחלק מהשאלות הללו קלות. ולחלק מורכבות.
אנסה לתת כללי מפתח שיעזרו לענות על חלק מהשאלות:
מרכיב ראשון שיכול לעזור בהחלטה האם כדאי לפנות לטיפול רגשי לילדים או לא, הוא מרכיב הזמן. בגדול, כאשר ילד סובל מבעיה מסוימת פרק זמן קצר. אפשר להמתין ולראות האם הבעיה נפתרת מעצמה. (ילד שמתקשה להיפרד מאימו בכניסה לגן, עשוי להתקשות בכך בתחילת השנה אך סביר להניח שכשבועיים לאחר תקופת החגים הוא יסתגל והבעיה תיפתר מעצמה). אך אם הבעיה נמשכת למעלה מחודשיים שלושה כדאי לפנות לטיפול רגשי / טיפול באומנות או להדרכת הורים (הדרכת הורים זה בתהליך קצר יחסית, הכולל כ – 5 פגישות)
מרכיב שני שיכול לסייע בהחלטה האם לפנות לטיפול רגשי לילדים או לא, הוא עוצמת הסימפטום / עוצמת הסבל. רמת הסבל של ילד שפוחד מכלבים ולכן נמנע מלגעת ולהתקרב אליהם, פחותה מרמת הסבל של ילד שימנע מלהיכנס לרחוב או גן שעשועים בו הוא רואה שיש כלב.
כמו כן, רמת הסבל של ילד שפוחד מכלבים ולכן נמנע מלגעת ולהתקרב אליהם פחותה משל ילד שפוחד מצבע לבן ולכן פוחד להתקרב ולגעת בצבע זה, (כיוון שצבע לבן מופיע בשכיחות גבוהה יותר מאשר כלבים).
ילד שמתבייש בחברה, אך ביישנות זו עוברת לאחר רמת היכרות מסוימת, סובל פחות מילד שלא מצליח להתגבר על ביישנותו. בגדול, ככול שעוצמת הסימפטום / רמת הסבל גדולה יותר כך רצוי לפנות לטיפול רגשי לילדים או להדרכת הורים מהר יותר.
מרכיב שלישי שיכול לעזור בהחלטה האם כדאי לפנות לטיפול באומנויות או טיפול גוקנביטי התנהגותי או טיפול רגשי אחר, הוא בחינת סוג האירוע שגרם לשינוי (במידה וההורים יודעים מה הוא האירוע). אירועים נורמטיביים (אח חדש במשפחה / גן או בית ספר חדש / מעבר דירה / מילואים של האב) יכולים לגרום לרגרסיה ושינוי בהתנהגות אך סביר להניח, שלילד הבריא בנפשו תהיה היכולת להתגבר על הקושי בכוחות עצמו. (אם הילד בכל זאת לא חוזר לעצמו לאחר תקופה סבירה אפשר להיעזר בהדרכת הורים קצרה).
על אירועים פחות נורמטיביים או אירועים טראומטיים קשה להתגבר ללא טיפול: (גירושים קשים, מחלה קשה של הילד או אחד מבני המשפחה הקרובים, תאונה, אלימות, מוות, ניצול). במקרים כאלו כדאי בכל מקרה לפנות לטיפול רגשי לילדים,
במקרים של בעיות הקשורות לחרדה (אילמות סלקטיבית, חרדה חברתית, חרדת בחינות, פוביות, OCD ) מומלץ טיפול קוגנטיבי התנהגותי.
גם בבעיות התנהגות השיטה היעילה ביותר היא טיפול קוגנטיבי התנהגותי.
בדרך כלל, בשיחת יעוץ אחת (או שתיים) עם מטפלת ניתן יהיה לקבוע האם יש צורך בהדרכת הורים או בטיפול רגשי לילדים ואיזה טיפול עדיף (לפעמים גם בשיחת טלפון ניתן להחליט האם צריך טיפול או לא. ואם יש איש מקצוע שאתם סומכים עליו ושנראה לכם אמין – מומלץ להתקשר ולשתף אותו בהתלבטות שלכם).
ניתן לחלק את סוגי הטיפולים לשיטות שונות:
טיפול רגשי באמצעות אמנויות פרטני או קבוצתי
טיפול זה כולל עבודה עם הילד ללא הוריו.
טיפול קוגנטיבי התנהגותי
היתרון של שיטה זו היא משך הטיפול הקצר יחסית (6-12 פגישות) אולם הטיפול לא מתאים לכל סוגי הבעיות.
כאשר הילד סובל אחת מהבעיות הבאות אחוזי ההצלחה הגבוהים ביותר הן בטיפול קוגנטיבי התנהגותי
- אילמות סלקטיבית
- הפרעה טורדנית כפייתית OCD
- אנקופרזיס (בריחת צואה ובריחת שתן)
- חרדת מחטים
- חרדת בחינות
- חרדה כללית
- חרדה חברתית
- סרבנות בית ספר
- פוביות/פחדים ספציפיים
- בעיות התנהגות בבית
- בעיות התנהגות בבית הספר
- ODD והפרעת התנגדות
- דיכאון ילדים
בשאר המקרים טיפול פסיכולוגי או טיפול באמצעות אומנויות יתאים יותר.
טיפול דיאדי
כולל עבודה של הילד + אחד מהוריו לסירוגין (פגישה של אם+ילד, פגישה של אב+ילד) ופגישות של הדרכת הורים. בטיפול כזה עוסקים בעיקר ביחסים של הילד עם כל אחד מהוריו. בדרך כלל בטיפול זה משלב המטפל/ת גם טיפול באומנות
טיפול משפחתי
יכלול את כל בני המשפחה ויעסוק בדפוסים ובהתנהגויות של המשפחה, הטיפול יעסוק גם בקואליציות ותתי קבוצות במשפחה. לפעמים יעשה שילוב של טיפול רגשי פרטני לילדים.
הדרכת הורים
כוללת פגישות עם ההורים בלבד ולמעשה הילד/ילדים לא נחשף/נחשפים באופן ישיר לטיפול. לפעמים הדרכת הורים משלבת צפייה ישירה במשפחה (סופר נני) או עבודה עם וידאו וטלוויזיה במעגל סגור. הדרכת הורים הוא בדרך כלל תהליך קצר יחסית וממוקד (5 פגישות בממוצע) והיא מתאימה במקרים בהם אין צורך בטיפול רגשי.
טיפול תרופתי
במקרים קיצונים, וכאשר טיפול רגשי לילדים אחר אינו עוזר. ניתן לשקול טיפול תרופתי, או טיפול תרופתי שמשולב עם טיפול רגשי . טיפול תרופתי ניתן ע"י פסיכיאטר.